C-EYE CSO, Νέα πρωτόκολλα θεραπείας Cross Linking

8/04/2021

Διασύνδεση (cross-linking) κολλαγόνου κερατοειδούς (CXL)

Λίγα λόγια:

1. Δημιουργία μεγάλου ελλείμματος του επιθηλίου του κερατοειδούς
2. Διάλυμα ριβοφλαβίνης (O.1% ριβοφλαβίνη σε 20% σταγόνες Dextran) κάθε 3-5 λεπτά για 30 λεπτά
3. Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία Α ενέργειας 3mW/cm2 για 30 λεπτά σε wavelength 370nm
4. Θεραπευτικός φακός επαφής
5. Κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη + αντιβιοτική κάλυψη
Στόχος: Διασύνδεση των δεσμών κολλαγόνου (πλάγιες συνδέσεις) στον κερατοειδή (στρώμα) ώστε αυτός να ισχυροποιηθεί και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη του κερατόκωνου

Γιατί ριβοφλαβίνη;

• Εύκολη και ασφαλής στη χρήση
• Μη τοξική
• Υδατοδιαλυτή
• Δεν προκαλεί θόλωση ή ουλή στον κερατοειδή
• Έχει την ικανότητα διείσδυσης-διαπερατότητας του κερατοειδικού στρώµατος
Ρόλος:
1. Επάγει τη δηµιουργία σταυρωτών συνδέσεων
2. Προστατεύει τους υπόλοιπους ιστούς από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Νέα πρωτόκολλα θεραπείας Cross Linking

Η οφθαλμολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς με την τεχνολογία να αποτελεί σύμμαχό της. Έτσι και στη θεραπεία του κερατόκωνου, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα πρωτόκολλα να αναπτύσσονται, με κάποιες διαφοροποιήσεις από το κλασσικό πρωτόκολλο της Δρέσδης. Πολλά από τα νέα αυτά πρωτόκολλα δεν απαιτούν την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς κι έτσι καθιστούν πλέον δυνατή την εφαρμογή της θεραπείας αυτής ακόμη και στη σχισμοειδή λυχνία. Εταιρείες όπως η CSO συμβαδίζουν με αυτή την εξέλιξη κι έχουν παρουσιάσει το c-eye cross linking, ιδανικό για χρήση τόσο στη σχισμοειδή λυχνία όσο και στο χειρουργείο.

Το Custom fast cross-linking (cfCXL) είναι ένα από τα νέα πρωτόκολλα το οποίο διενεργείται με το επιθήλιο του κερατοειδούς ανέπαφο και με συνδυασμό ριβοφλαβίνης-βιταμίνης Ε TPGS 1000. Η βιταμίνη Ε δρα αντιοξειδωτικά και υποβοηθά την διείσδυση της ριβοφλαβίνης στο στρώμα του κερατοειδούς. Η αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου υποστηρίζεται από μια εργασία με 81 οφθαλμούς αλλά είναι αναγκαίο να διενεργηθούν περισσότερες έρευνες ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί.

Η εξέλιξη στη θεραπεία του κερατόκωνου περιλαμβάνει επίσης και την εξατομίκευση της, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαφορετικότητα κάθε κερατοειδούς. Η εξατομικευμένη διασύνδεση κολλαγόνου (CuRV CXL) υποστηρίζει ότι διαφορετική ενέργεια ακτινοβόλησης πρέπει να εφαρμόζεται στα διαφορετικά σημεία του εκτατικού κερατοειδούς, με το σημείο όπου εδράζεται ο κώνος να απαιτείται η μέγιστη ενέργεια ακτινοβόλησης. Έτσι δημιουργούνται τρεις διαφορετικές ζώνες από το χειρουργό με βάση την τοπογραφία του κερατοειδούς του ασθενούς, στις οποίες πραγματοποιείται η ακτινοβόληση με διαφορετική ενέργεια σε κάθε μια. Καταλυτικό βήμα της μεθόδου αυτής είναι η εφαρμογή των ειδικών γυαλιών συνεχούς ροής Ο2 , καθώς το Ο2 βοηθάει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του άθικτου επιθηλίου.

Τα αποτελέσματα των νέων αυτών πρωτοκόλλων είναι ενθαρρυντικά και ανυπομονούμε να δούμε την εξέλιξη της θεραπείας κερατόκωνου στο άμεσο μέλλον.

Ολόκληρο το άρθρο στην Οφθαλμοχειρουργική, σελ.9-11

 

Διαβάστε περισσότερα για το C-Eye…