Ποιος είναι ο κίνδυνος? Κλιματική αλλαγή ή πανδημία

11/11/2020

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 1980 ως το 1999.

«Είμαστε σκόπιμα καταστροφικοί? Ο Covid-19 δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι δεν έχουμε κατανοήσει τον κόσμο γύρω μας» δηλώνει η Mami Mizutori, Ιάπωνας διπλωμάτης της Διεθνούς Στρατηγικής του ΟΗΕ, για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNSDIR). Μέσα σε 20 χρόνια σημειώθηκαν σχεδόν 7.350 μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι και σεισμοί, που κόστισαν τη ζωή σε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και επηρέασαν άλλα 4,2 δισεκατομμύρια.

Οι επιδεινούμενες πλημμύρες και καταιγίδες αντιπροσώπευαν περίπου τα 4/5 του συνόλου των καταστροφών κατά την περίοδο 2000-2019, αλλά σημειώθηκαν επίσης σημαντικές αυξήσεις σε ξηρασία, πυρκαγιές και καύσωνες, ενώ την επόμενη δεκαετία ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι καύσωνες.

«Ο Covid-19 ευαισθητοποίησε τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που μας περιβάλουν. Αν μπόρεσαν να δουν ότι ο ιός είναι τόσο φοβερός, τότε η κλιματική έκτακτη ανάγκη μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη», τόνισε η Mizutori στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αρκετές χώρες, όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εκκένωση περιοχών με ασφάλεια και τη μείωση των θυμάτων από πλημμύρες και κυκλώνες.

«Είναι ενοχλητικό το ότι συνεχίζουμε πρόθυμα και ενσυνείδητα να σπέρνουμε τους σπόρους της δικής μας καταστροφής, παρά την επιστήμη και τα στοιχεία ότι μετατρέπουμε το μοναδικό μας σπίτι σε επικίνδυνο τόπο για εκατομμύρια ανθρώπους» λέει η Mizutori και προτρέπει τις κυβερνήσεις να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έγιναν το 2015 βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.